Romania: Lansarea la Bucuresti a versiunii in limba romana a Principiilor de la Yogyakarta

Versiunea in limba romana a Principiilor de la Yogyakarta a fost lansata la Bucuresti la 22 mai 2009. Evenimentul care a inclus si o dezbatere, a fost organizat de Asociatia ACCEPT, organizatie de drepturile omului care promoveaza si protejeaza drepturile persoanelor LGBT, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (institutie nationala pentru combaterea discriminarii) si Comisia Internationala de Drepturile Omului pentru Gay si Lesbiene.

Intre participantii romani si straini s-au aflat reprezentanti ai autoritatilor publice din Romania, cum ar fi Ministerul de Interne si Avocatul Poporului, ONG-uri si ambasade straine, inclusiv ambasadorii Republicii Cehe, Olandei si Suediei.

Dezbaterea a fost moderata de Iustina Ionescu, avocat de drepturile omului. Romanita Iordache, vicepresedinta a Asociatiei ACCEPT, a explicat relevanta legala a Principiilor de la Yogyakarta; Asztalos Csaba, Presedinte al Consiliului pentru Combaterea Discriminarii, a vorbit despre activitatea Consiliului si despre homofobie in societatea romaneasca; Boris Dittrich, director pentru advocacy, programul LGBT al organizatiei Human Rights Watch, s-a referit la cariera sa de membru al Parlamentului Olandei si initiativa sa legislativa cu privire la casatoriile intre persoane de acelasi sex in Olanda. Boris Dittrich a mentionat ca firmele internationale, care isi protejeaza angajatii impotriva discriminarii, vor ezita sa investeasca in Romania, daca va fi adoptat proiectul de lege care interzice recunoasterea casatoriilor sau parteneriatelor civile intre persoane de acelasi sex incheiate in alte state membre ale UE, proiect aflat in prezent pe agenda Parlamentului Romaniei. Michael Cashman, membru al Parlamentului European (MPE) din Marea Britanie si Presedinte al Intergrupului LGBT al Parlamentului European, a subliniat ca credintele religioase trebuie sa ramana in viata privata si sa nu influenteze statul de drept. Michel Teychenne, MPE din Franta, s-a referit la rolul important al clasei politice in schimbarea prejudecatilor cu privire la LGBT.

Unii participanti au declarat ca vor folosi Principiile ca referinta cu privire la drepturile omului, orientare sexuala si identitate de gen.

Evenimentul a facut parte din Gay Fest 2009, festival de o saptamana organizat pentru al cincilea an consecutiv. Varianta in limba romana a Principiilor de la Yogyakarta se afla alaturat.